Over deze website

Als ik je zou vragen naar welke besturingssystemen je kent, dan is de kans groot dat je eerst Windows noemt. Of misschien wel het macOS, of zelfs eerst iOS of Android. Maar wist je dat als we alle devices waarop een besturingssysteem draait samen nemen, het Linux besturingssysteem het grootste deel daarvan voor zijn rekening neemt en daarmee het belangrijkste besturingssysteem ter wereld is. Bijzonder toch, het minst bekende systeem verzorgt de aansturing van het grootst aantal computers en aanverwanten. Linux draait namelijk op pc’s, laptops, super computers, Internet of Things, Kodi video boxes, vrijwel alle internet servers, NAS devices en niet te vergeten is het de basis voor iedere Android telefoon ook Linux. 

Voor velen is Microsoft Windows de standaard als we het hebben over het besturingssysteem voor een desktop- of laptopcomputer. Dit omdat de meeste kant en klaar vanuit de fabriek geassembleerde computers met Windows voorgeïnstalleerd worden. Voor een wat kleinere groep, waar ik zelf ongeveer 15 jaar deel van uitmaakte, is dat OSX van Apple. Beiden zijn in de basis prima besturingssystemen en ze doen wat ze moeten doen, maar we kunnen niet negeren dat het gebruik van beiden ook met flinke problemen gepaard (kunnen) gaan. Daarnaast zijn het relatief zware systemen die veel eisen van de hardware waarop zij draaien en bij elke nieuwe versie lever je op je huidige hardware een stukje in aan performance en op den duur is een hardware upgrade niet meer tegen te houden. Tevens zijn beide fabrikanten meer en meer bezig met het inbouwen van functionaliteit om de gebruiker vanuit een commercieel optiek te volgen, te sturen en te binden. Vooral het nieuwste Windows 10 zit daar vol mee. Maar gelukkig zijn er zeer goede alternatieven.

Veel mensen hebben misschien de naam Linux wel eens horen vallen, maar er verder geen aandacht aan besteed. Linux is, in tegenstelling tot OSX en Windows, een open source besturingssysteem voor desktops en laptops. Open Source software is computerprogrammatuur waarvan de source code vrij beschikbaar is en wij allen de mogelijkheid hebben om naast gebruiker, ook ontwikkelaar te zijn. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om de software te bestuderen, aan te passen, te verbeteren en te verspreiden. Hierdoor zijn grote wereldwijde communities ontstaan van gebruikers-ontwikkelaars. Vooral het ontwikkelaspect en de mogelijkheid om alles zelf aan te kunnen passen schrikt helaas veel mensen direct af en wordt de Linux wereld ten onrechte als complex en ontoegankelijk gezien, alleen bedoeld voor techno nerds.
Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn. Linux en open source software kan namelijk ook heel gebruiksvriendelijk zijn en biedt daarnaast ook een fantastische alternatieve omgeving voor echte gebruikers die geen last willen hebben van virussen, trager wordende systemen en de frequente aanschaf van snellere hardware. Deze site wil een tegenhanger zijn van de veelal technisch georiënteerde open source fora en websites waar de doorsnee gebruiker niets heeft te zoeken. En dat is de primaire reden voor het bestaansrecht van deze website, aangezien het zich voornamelijk zal richten op informatie voor en door echte gebruikers van software, dus voor mensen die gewoon iets gedaan willen krijgen met behulp van hun computer. Het zal zich richten op uitleg van de werking van het besturingssysteem, de installatie, alternatieven voor de gevestigde office software, grafische software, backup software en nog veel meer. Tevens biedt de website een volledige beginners tutorial om te starten met Linux: downloaden, aanmaken van een usb stick of dvd, de installatie, de werking en de inrichting.

Ik geloof in keuzevrijheid voor iedereen en wil daarom via deze website alternatieven op een toegankelijke manier aanbieden. Veel plezier met het bekijken van de inhoud van deze website. Ik hoop dat het voldoende inzicht geeft om een overstap interessant te maken. Vragen zijn welkom en ook verbeteringen of voorstellen ontvang ik graag.