Krita 4.0 is beschikbaar en voegt veel vernieuwingen toe voor de Bob Ross’en onder ons

Krita is naar mijn mening, maar velen zullen zich daarin vast kunnen vinden, een zeer professioneel gratis open source grafisch programma voor kunstenaars, tekenaars, schilders, concept artiesten, texture en matte painters, illustrators, striptekenaars en noem maar op. Krita toont in de basis overeenkomsten met Photoshop en Gimp, maar is met alle daarvoor speciaal ontwikkelde functionaliteiten nog veel meer specifiek gericht op de eerder genoemde doelgroepen.

Krita in het kort

Van 2004 tot 2009 was Krita sterk gericht op het aanbieden van een generieke image manipulation / painting application zoals Photoshop, maar in de open source wereld is GIMP al een krachtig Photoshop alternatief en de vraag was of er wel ruimte was voor nog een applicatie met dezelfde scope. Sinds 2009 is voor Krita de focus echter volledig verlegd naar schilderen en aanverwante technieken en werd daarmee een specifieke doelgroep benaderd. Belangrijk om te weten is dat deze applicatie ontwikkeld is door echte artiesten en dus op basis van hun ervaring precies kunnen bouwen wat zij zelf ook nodig hebben.

Eigenschappen van Krita

Krita heeft een overzichtelijk en intuitieve gebruikersinterface, dat aangepast kan worden aan de persoonlijke voorkeur van de gebruiker, zodat het de individuele workflow optimaal ondersteunt. Het is daarnaast mogelijk om eigen shortcuts te maken die de persoonlijke werkwijze nog verder zullen vereenvoudigen. Krachtig kan zeker de stabilisatiefunctie genoemd worden. Artiesten met wat minder stabiele handen kunnen op deze manier toch subtiele penstroken op het canvas overbrengen. Je kunt eigen brushes maken met een velerlei aan onderliggende kenmerken en deze kunnen weer op een toegankelijke manier georganiseerd worden. Het biedt tekenhulpen, lagen, selecties en masks. Het ondersteunt colour management zodat het in een volledige kleur managed pipeline opgenomen kan worden. Sommige functies binnen Krita worden ondersteunt door OpenGL, waardoor een snelheidsboost duidelijk merkbaar is in combinatie met moderne GPU’s.

De verbeteringen in Krita 4.0

En nu zijn we dus alweer aangekomen bij versie 4.0 van Krita, met een groot aantal vernieuwingen en verbeteringen. Hieronder de highlights (bron: https://krita.org/en/krita-4-0-release-notes/).

Verbeterde vector tools

 • Krita 3.0 gebruikte de OpenDocument Graphics-indeling (ODG) voor vectorvormen en paden. Dit was oorspronkelijk een bestandsformaat meer geschikt voor office gerelateerde bestanden en niet een formaat dat specifiek is ontworpen voor artistiek werk. ODG werkt niet goed met andere toepassingen zoals Inkscape. De ontwikkelaars hebben daarom de vectortools vanaf de grond opgebouwd in Krita om SVG te kunnen gebruiken. SVG is een W3C-standaard die door veel verschillende programma’s kan worden geopend. Dit zal in de toekomst meer mogelijkheden bieden bij het werken met andere applicaties.
 • Het verloopgereedschap is samengevoegd in de default tool om bewerkingen te vergemakkelijken.
 • Het is nu mogelijk om rechtstreeks vormen van en naar Inkscape te kopiëren.
  Booleaanse functie om meerdere vectorobjecten te combineren en te snijden. Deze zijn toegankelijk vanuit het nieuwe contextmenu.
 • De organisatie van de vectorgereedschappen is verbeterd. Het is eenvoudig om te schakelen tussen het type opvulling, lijn en transformatie-eigenschappen.
 • Het vormbewerkingsgereedschap is nu altijd zichtbaar in de gereedschapset.
  Het vormbewerkingsgereedschap is geoptimaliseerd. Parametrische vormkenmerken worden nu getoond in de gereedschapsopties van deze tool.
 • Vectorknooppunten hebben een betere zichtbaarheid en verbeterde visuele feedback.
 • Alle tekengereedschappen die op de vectorlagen kunnen tekenen, gebruiken nu de actieve kleur, penseelgrootte en dekking om de uiteindelijke vorm te tekenen.
 • Vectorlagen kunnen rechtstreeks worden geëxporteerd naar SVG.

Nieuwe text tool

 • Bewerk lettergrootte, lijnhoogte, kleur, lettertype, cursivering en meer.
 • De teksteditor-pop-up ondersteunt het invoeren van bidirectionele tekst.
 • De pop-up van de teksteditor heeft zowel een RTF-editorpaneel als een SVG-broneditorpaneel waar elke SVG Ingevoerd kan worden.

Comic Project Management Tools

 • Een robuuste plug-in die wordt gebruikt voor het beheren van meerdere pagina’s voor een comic / strip project. Het is een goed voorbeeld voor het omgaan met veelvoorkomende taken in pijplijn-scripts, zoals openen, opslaan, bijsnijden, schalen en batchwijzigingen.

Colorize Mask Tool

  • De Colorize Mask Tool vereenvoudigt het inkleuren van ingewikkelde lijntekeningen zoals in striptekeningen. Met de nieuwe kleurmaskerlaag kun je een lijntekening vullen met een paar snelle brushbewegingen. Krita bepaalt vervolgens zelf hoe gebieden ingevuld worden. Zie hieronder een voorbeeld.

 • Background Saving

  • Vanaf deze release heb je nooit meer last van een tijdelijke onderbreking wanneer de auto save zijn werk doet terwijl je aan het tekenen bent.

  Brush Editor en Live Preview

  • Verander eenvoudig de penselen. Als je een penseel maakt, verschijnt een nieuw dialoogvenster waarin je vooraf ingestelde afbeeldingen kunt wijzigen of een aangepaste afbeelding kunt laden. Je kunt de presets, instellingen en scratchpad-gebieden invouwen en uitvouwen, hetgeen kan helpen bij bijvoorbeeld lagere resoluties van laptops.
  • Een reeks nieuwe curve-voorinstellingen is toegevoegd bij het werken met de penseel-editor, zoals S-curven.
  • Het effect van curves kan nu op verschillende manieren op elkaar van invloed zijn door verschillende algoritmen te gebruiken.
  • Bij het maken van penseelvoorinstellingen is er een penseelpictogrambibliotheek aanwezig die als basis kan worden gebruikt.

 • Masked brushes

  • Vanaf nu kunnen er maskers worden gebruikt op iedere brush om het een nog grotere diversiteit te geven. Je kunt tevens smeerfuncties aan de brush toevoegen en zelf bepalen hoe de blend functie met de brush samenwerkt.

  Verder

  • Nieuwe en geupdate brush presets.
  • Gebruik van een pixelgrid.
  • Gebruik van isometric grids.
  • Verbeteringen aan de palet pop-up.
  • Verbeteringen aan de tekenassistent.
  • Verbeteringen aan de filters.
  • En een enorme hoeveelheid bug fixes

  Met dit alles is Krita 4.0 een van de grootste updates ooit.

  Krita in de praktijk

  Als je een goed beeld wil krijgen wat Krita echt allemaal te bieden heeft, kijk dan rond op de persoonlijke blog van David Revoy (https://www.davidrevoy.com/) of op zijn Pepper&Carrot (https://www.peppercarrot.com/) pagina waar je zijn comic gratis kan bekijken. Hier (https://youtu.be/Hr7OPBxh5_o) tevens een indrukwekkende timelaps waarin te zien is hoe David Revoy Krita inzet om zijn comic in te kleuren.

  Installatie van Krita

  Type de volgende opdrachten een voor een in de terminal gevolgd door een enter:

  sudo add-apt-repository ppa:kritalime/ppa
  sudo apt-get update
  sudo apt-get install krita

  Tot slot

  Krita is naar mijn mening een fantastisch open source grafische applicatie voor kunstenaars. Waar Gimp zich naar mijn mening wat meer richt op de bewerking van foto’s, focussen de makers van Krita zich vooral op de mensen die vanuit een leeg canvas met penseel- en penstroken een digitaal kunstwerk neer willen zetten. En daarbij ondersteunt Krita met verve en komt versie 4.0 meer en meer in de buurt van de perfecte tool.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *