Corel neemt Gravit Designer over

In een eerdere blog heb ik al eens geschreven over Gravit Designer, een zeer uitgebreide, professioneel, open source en gratis vector oplossing voor o.a. Linux. Gravit Designer is een krachtige design applicatie dat een goede interface biedt, toegankelijk is voor beginners maar ook voldoende te bieden heeft voor gevorderden, veel bijzondere functionaliteiten biedt, ondersteuning voor lokale en cloud opslag biedt en meerdere platforms ondersteunt.

Naar mijn mening is deze applicatie zelfs zo goed, dat ik mij destijds afvroeg wat het verdienmodel zou kunnen zijn van de achterliggende organisatie om het gratis aanbieden van zowel een desktop en een web variant en tevens een gratis cloud omgeving te kunnen verantwoorden.

Nu het nieuws: op 22 juni heeft software ontwikkelaar en aanbieder Corel via de website van Gravit Designer laten weten dat zij deze applicatie hebben overgenomen van Gravit GmbH. Het ontwikkelteam zal daarbij opgenomen worden in het bestaande team.

Corel geeft zelf aan dat de Gravit-producten goed aansluiten bij de reeds uitgebreide software portfolio voor grafische en digitale media met CorelDRAW Graphics Suite, Corel Painter en PaintShop Pro. Tevens geeft Corel aan dat de huidige gebruikers gerust kunnen zijn, want men is van plan om een ​​gratis versie van Gravit beschikbaar te houden en zijn op zoek naar een premium aanbod voor degenen die verder willen gaan.

De vraag is natuurlijk hoe die toekomst er daadwerkelijk uit gaat zien. Corel is een commercieel bedrijf en brengt in de eerste plaats natuurlijk producten uit om daaraan te kunnen verdienen. Niets verkeerd aan natuurlijk, maar de driver achter de Gravit Designer software verandert daarmee toch wat meer van een echte passie om iets moois te maken in een product gedreven door verschillende en mogelijk tegenstrijdige krachten. Het is dan ook de vraag wat de gratis variant straks dan nog te bieden heeft, aangezien het natuurlijk niet teveel de betaalde variant mag gaan kannibaliseren. Daarbij is het onduidelijk in hoeverre Gravit Designer het open source karakter blijft behouden: kunnen ontwikkelaars straks nog steeds invloed uitoefenen op de broncode?

Naar mijn mening is Gravit Designer absoluut de beste gratis open source vector oplossing voor Linux. Het zou jammer zijn om daarop in de toekomst in te moeten leveren. Afwachten dus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *