Hoe verander je eenvoudig de naam van een schijf in Linux Mint

Op een van de Linux en Open Source Software georienteerde fora waar ik bij aangesloten ben en dagelijks volg, zag ik een vraag voorbij komen dat bij mij persoonlijk tot nu toe eigenlijk altijd langs me heen was gegaan. Deze persoon vroeg de forumleden of iemand wist hoe je in Linux Mint (in de GUI) de naam van een partitie op een eenvoudige manier kan aanpassen. Deze persoon had zelf al van alles uitgezocht en geprobeerd, maar het leek er op dat het aanpassen van de naam alleen mogelijk was door het opnieuw formatteren van de te hernoemen partitie, met het gevolg van dataverlies en dus de noodzaak eerst een backup van de data te maken. Als je van een Windows omgeving komt dan lijkt dit een vreemde vraag, want daar klik je met de rechter muisknop op de partitie en je kunt via properties direct de label aanpassen. Ik had er dus nooit bij stilgestaan dat dat onder Linux Mint, zijnde een van de meest gebruiksvriendelijke distributies van dit moment, dit op een afwijkende manier zou moeten gebeuren.

Omdat ik mij niet voor kon stellen dat het echt nodig was om bij een hernoeming van een schijfpartitie de hele partitie te moeten formatteren, ben ik eens wat gaan graven in de hoop dit forum lid te helpen met een een wat vriendelijkere oplossing. En die is er inderdaad, maar wel via een wat onduidelijke weg, vanwege een wat kromme naamgeving in de Disks utility in Linux Mint en aanverwante Linux distributies. Door de gekozen naamgeving (“Edit filesystem…” ) wordt er misschien bewust door gebruikers niet verder gekeken.

Volg in Linux Mint (in mijn geval 18.3) de volgende eenvoudige stappen om een partitie een (andere) naam te geven en die als zodanig op de desktop of in de file manager te tonen:

1) Ga naar menu / Accessories / Disks
2) Selecteer aan de linkerzijde de harddisk
3) Selecteer vervolgens rechts onder Volumes de te hernoemen partitie
4) Klik op het blokje / stop icoon om de partitie te unmounten (Unmount selected partition)
5) Klik op het tandwieltje
6) Kies de optie “Edit filesystem…”
7) Vul hier bij Name de gewenste naam in
8) Druk op Change
9) Druk op het driehoekje / play icoon om weer te mounten (Mount selected partition)

Je zal nu in je file manager de partitie met de zojuist aangemaakte naam zien staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *