Hoe maak je een Linux Live USB stick vanuit Windows

Een van de vele krachtige kenmerken van Linux is de mogelijkheid om een distributie direct van een USB stick op te starten, zonder dat dat invloed heeft op je harde schijf en het besturingssysteem dat daar op staat. Het is dus niet nodig om een volledige installatie uit te voeren om Linux te kunnen gebruiken of uit te proberen. Maar ook als je de beslissing hebt genomen om Linux wel daadwerkelijk individueel of naast Windows of OSX te installeren, dan is een bootable Linux USB stick de meest praktische en snelle oplossing. In dit artikel zal worden uitgelegd hoe vanuit een Windows omgeving een Linux usb stick kan worden aangemaakt, waarvan Linux zonder installatie opgestart kan worden. In een gelijkwaardig separaat artikel wordt uitgelegd hoe dit vanuit een Apple macOS / OSX omgeving bereikt kan worden.

 

Benodigdheden

Universal USB Installer (UUI):

Er zijn, zoals dat bij alles het geval is, meerdere wegen naar Rome om een Linux USB stick te maken. Een van die mogelijkheden wordt via Universal USB Installer (UUI) geboden. UUI biedt de mogelijkheid om Live USB sticks op basis van een vooraf gedownload iso bestand te maken.

Linux iso bestand:

Naast UNetbootin hebben we ook een Linux distributie nodig die we op de USB stick willen plaatsen. Voor dit artikel kiezen we voor de Linux Mint Cinnamon editie, maar uiteindelijk hangt dit natuurlijk volledig af van de eigen voorkeur en kan er ook een andere distributie gekozen worden, zoals Ubuntu, KDE Neon, of Solus.

USB stick:

Een FAT32 geformateerde, minimaal 4GB, maar bij voorkeur 8GB USB geheugen stick.

 

Stappenplan

In dit artikel gaan we uit van een aanpak waarbij we zelf het iso bestand van een Linux distributie (in dit geval Linux Mint 18.3) downloaden en dit aanbieden aan UUI.

 

Downloaden Linux Mint

1) Ga naar https://linuxmint.com/download.php

2) Maak hier een keuze voor een desktop environment (bijvoorbeeld Cinnamon) en 32 of 64 bit, afhankelijk van jouw hardware.

3) Kies vervolgens voor een download mirror in Nederland voor snelle download.

4) Het iso bestand wordt vervolgens gedownload naar de standaard download folder.

 

Downloaden Universal USB Installer (UUI)

5) Ga naar https://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/

6) Scroll en stukje omlaag en klik daar op de knop Download UUI.

Aanmaken Linux USB stick

7) Ga naar de Download folder en start Universal-USB-Installer-1.9.7.9.exe.

8) Kies bij Step 1 de juiste Linux groep / Distributie. In dit geval dus Linux Mint.

9) Bij Step 2 moet verwezen worden naar de locatie van het zojuist binnengehaalde iso bestand. Zoek via de Browse knop de juiste locatie en selecteer het Linux iso bestand.

10) Bij step 3 selecteer je de USB drive waarop Linux ingericht moet worden.

11) Vervolgens heb je de optie om de USB drive te formatteren. Selecteer deze optie.

12) Afhankelijk van de distributie is het soms mogelijk om ook tijdens een Linux Live sessie vanaf USB gegevens op de stick op te slaan. In het geval van Linux Mint (gebaseerd op Ubuntu) is dat mogelijk, dus krijgen we een Stap 4 waar we voor een Persistent File Size kunnen kiezen. Deze kun je op 0 laten staan, maar kan in het geval van een 8GB stick op bijvoorbeeld 3000 MB gezet worden.

11) Als alles is ingevuld druk je op Create en zal de Linux Live USB stick ingericht worden. Dit kan een paar minuten duren, dus tijd voor een bakje thee.

 

Dat was alles. De USB stick is aangemaakt. In een vervolgartikel zal worden uitgelegd hoe we deze stick kunnen gebruiken voor een Linux Live sessie.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *