Hoe Maak Je Een Linux Live USB Stick Vanaf Een Mac

Een van de vele krachtige kenmerken van Linux is de mogelijkheid om een distributie direct van een USB stick op te starten, zonder dat dat invloed heeft op je harde schijf en het besturingssysteem dat daar op staat. Het is dus niet nodig om een volledige installatie uit te voeren om Linux te kunnen gebruiken of uit te proberen. Maar ook als je de beslissing hebt genomen om Linux wel daadwerkelijk individueel of naast Windows of OSX te installeren, dan is een bootable Linux USB stick de meest praktische en snelle oplossing. In dit artikel zal worden uitgelegd hoe vanuit een Mac omgeving een Linux usb stick kan worden aangemaakt, waarvan Linux zonder installatie opgestart kan worden. In een gelijkwaardig separaat artikel wordt uitgelegd hoe dit vanuit een Windows omgeving bereikt kan worden.

Benodigdheden

Etcher:

Om het ISO-bestand op de USB-stick te schrijven, gebruiken we een gratis en open source-applicatie genaamd Etcher.

Linux iso bestand:

Naast Etcher hebben we ook een Linux distributie nodig die we op de USB stick willen plaatsen. Voor dit artikel kiezen we voor de Linux Mint Cinnamon editie, maar uiteindelijk hangt dit natuurlijk volledig af van de eigen voorkeur en kan er ook een andere distributie gekozen worden, zoals Ubuntu, KDE Neon, of Solus.

USB stick:

Een FAT32 geformateerde, minimaal 4GB, maar bij voorkeur 8GB USB geheugen stick.

Noot: Er zijn een paar extra overwegingen bij het opstarten van de USB-stick op Apple-hardware. Dit komt omdat Apple’s ‘Startup Manager’, opgeroepen door tijdens het opstarten de Option / alt (⌥) -toets ingedrukt te houden, de USB-stick niet zal detecteren zonder een specifieke partitietabel en lay-out. Dit al in een latere stap behandeld worden.

Stappenplan

In dit artikel gaan we uit van een aanpak waarbij we zelf het iso bestand van een Linux distributie (in dit geval Linux Mint 18.3) downloaden.

 

Downloaden Linux Mint

1) Ga naar https://linuxmint.com/download.php

2) Maak hier een keuze voor een desktop environment (bijvoorbeeld Cinnamon) en 32 of 64 bit, afhankelijk van jouw hardware.

3) Kies vervolgens voor een download mirror in Nederland voor snelle download.

4) Het iso bestand wordt vervolgens gedownload naar de standaard download folder.

 

Downloaden Etcher

5) Ga naar https://etcher.io/ en kies voor Etcher for macOS. De Etcher .dmg zal na de download vervolgens teruggevonden kunnen worden in de Downloads folder.

 

Aanmaken Linux USB stick

6) We beginnen met de voorbereiding van de USB stick. Om maximale compatibiliteit met Apple-hardware te garanderen, gaan we eerst de USB-stick volledig leegmaken en opnieuw formatteren met behulp van Apple’s ‘Schijfhulpprogramma’. Maar deze stap kan worden overgeslagen als je van plan bent om de USB-stick te gebruiken met alleen generieke pc-hardware.

Start Disk Utility from Applications>Utilities.

Plaats de USB-stick en zie dat het nieuwe apparaat aan Disk Utility is toegevoegd.
Selecteer de USB stick en selecteer Erase in de werkbalk (of klik met de rechtermuisknop).
Stel het formaat in op MS-DOS (FAT) en het schema op GUID Partition Map. Controleer zorgvuldig of je het juiste apparaat hebt gekozen en klik op Erase.

 

Gebruik Etcher

7) Nadat je Etcher hebt gedownload dubbeklik je op de dmg file om het pakket te mounten. Vervolgens kan Etcher op de huidige lokatie worden uitgevoerd of naar je map Toepassingen worden gesleept.

Standaard blokkeren recente versies van macOS het uitvoeren van applicaties van niet-geïdentificeerde ontwikkelaars. Om dit probleem op te lossen, schakel je ‘App Store and identified developers’ in het scherm ‘Security & Privacy’ van Systeemvoorkeuren in. Als je nog steeds wordt gewaarschuwd voor het uitvoeren van de toepassing, klik je op ‘Open Anyway’ in hetzelfde scherm.

Etcher configureert en schrijft naar jouw USB stick in drie stappen, die elk opeenvolgend moeten worden geselecteerd:

Select Image >> Zoek het eerder opgehaalde Linux iso bestand in de Downloads folder.
Select Drive >> Kies hier de naam van de USB stick.
Flash! >> Wordt geactiveerd wanneer zowel de image als de drive zijn geselecteerd. Net als Schijfhulpprogramma heeft Etcher low-level toegang nodig en zal na selectie jouw wachtwoord opvragen.

De USB Live stick zal nu aangemaakt worden.

Dat was alles. De USB stick is aangemaakt. In een vervolgartikel zal worden uitgelegd hoe we deze stick kunnen gebruiken voor een Linux Live sessie op een Mac computer.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *