Downloaden van Linux Mint

Dit onderdeel van deze serie met tutorials is waarschijnlijk de meest eenvoudige. Ons doel is om de meest recente versie van Linux Mint te downloaden. Maar voordat we dat gaan doen, eerst een stukje achtergrond over de releasebenadering die de ontwikkelaars van Linux Mint hanteren.

ACHTERGROND
In tegenstelling tot veel andere distributies richten de ontwikkelaars van linux Mint zich op absolute betrouwbaarheid en stabiliteit en kiezen er bewust voor geen koploper te willen zijn op alle bleeding edge ontwikkelingen. Om dat te kunnen doen is Linux Mint altijd gebaseerd op wat men een LTS, oftewel Long term Support, release noemt. Dat verdient wat uitleg.

De basis van Linux Mint is Ubuntu. Ubuntu biedt zelf zowel een Long Term Support release en een korte termijn maar meer up-to-date / bleeding edge release. Canonical, de aanbieder van Ubuntu, produceert elke zes maanden een nieuwe versie van Ubuntu, waarin altijd de nieuwste en beste applicaties beschikbaar worden gesteld. Voor deze 6-maands release krijg je maximaal 9 maanden ondersteuning en beveiligingsupdates. Daarnaast is er dus ook een LTS release. Elke twee jaar wordt een nieuwe LTS-versie uitgegeven. In oudere releases had een LTS-versie drie jaar ondersteuning op Ubuntu Desktop en vijf jaar op Ubuntu Server. Vanaf
Ubuntu 12.04 LTS kregen beide versies vijf jaar ondersteuning en updates.

Waarschijnlijk is het door bovenstaande wat duidelijker geworden waarom het Linux Mint Team als basis de LTS versie van Ubuntu gebruikt. LTS krijgt 5 jaar lang ondersteuning en beveiligingsupdates ten opzichte van de slechts 9 maanden van de meer bleeding edge versie. Het gevolg is wel dat de ouderdom van de basis voor Linux Mint kan oplopen tot maximaal 2 jaar, namelijk de frequentie waarin er een nieuwe LTS release voor Ubuntu geleverd wordt. In principe begin je als Linux Mint gebruiker dus steeds meer achter te lopen op moderne ontwikkelingen, maar hoe erg is dat als je daarmee een systeem hebt waarin alle kinderziektes opgelost zijn en daardoor staat als een huis. En dat achterlopen is relatief, aangezien Linux Mint zelf ook met tussentijdse updates (punt releases) komt, maar wel altijd gebaseerd op de stabiele LTS releases.

De meest recente versie van Linux Mint is 18.3. Deze versie en ook 18.2, 18.1 en 18, zijn gebaseerd op Ubuntu Xenial Xerus (16.04 LTS met release datum 21 april 2016)) en hebben daarmee ondersteuning tot april 2021. In april 2018, dus binnenkort, zal er, na twee jaar, weer een LTS release van Ubuntu uitkomen, te weten 18.04 Bionic Beaver. Kort daarop zal het Linux Mint team uit gaan komen met een echt nieuwe Linux Mint release, te weten versie 19 met de naam Tara en dus gebaseerd op de nieuwste LTS release van Ubuntu. Op dat moment is ook Linux Mint weer even bleeding edge.

DOWNLOADEN
Downloaden van Linux Mint is enorm eenvoudig. We gaan er even vanuit dat je de meest recente versie wilt gaan gebruiken, te weten Linux Mint 18.3 Sylvia. Voer hiervoor de volgende stappen uit:

1) Ga naar https://linuxmint.com/download.php

Op deze pagina zie je 8 varianten waaruit je kan kiezen, namelijk 4 verschillende soorten desktop omgevingen en daarvan zowel een 32-bit en een 64-bit uitvoering. Ik ga even uit van Cinnamon 64-bit. Cinnamon is de vlaggeschip desktop omgeving van Linux Mint.

2) Druk op de regel van cinnamon op 64-bit

Een nieuw scherm wordt geopend met daarin een groot aantal Download mirrors.

3) Scroll naar beneden tot je bij Netherlands uitkomt en kies daar voor een van de Nederlandse mirror websites.

Er zal nu gevraagd worden waar je het te downloaden iso bestand wil opslaan.

Dat was het. In een volgende tutorial leg ik uit hoe je het zojuist binnengehaalde iso bestand op een bootable usb stick kan plaatsen zodat je het als installatie medium of als live usb kan gebruiken.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *