Automatisch mounten van drives in Linux Mint

Linux Mint is een prachtige Linux distributie en het biedt een fantastische user experience voor zowel beginners die net van andere besturingssystemen overstappen, als gevorderden die zich vooral richten op de taken en niet op de onderliggende techniek. Linux Mint is stabiel, eenvoudig in gebruik en biedt een goede out-of-the-box ervaring. Maar zoals bij alles in het leven, is het niet altijd rozegeur en maneschijn.

Het vreemde bij Linux Mint is dat het nogal weerbarstig is in het automatisch mounten van alle interne harde schijven cq partities. Ik heb zelf een systeem met naast mijn interne SSD voor het besturingssysteem en de applicaties, drie interne harde schijven, twee externe harde schijven en een Network Attached storage device. Zonder de juiste aanpassingen zijn altijd direct na opstarten alleen mijn externe schijven en mjn NAS bruikbaar. Mijn interne schijven zijn daarentegen in mijn file manager dan wel zichtbaar, maar ik moet ze ook daadwerkelijk selecteren alvorens ze gemount worden en ik de schijven echt kan gebruiken.

Dat is heel vervelend in het geval dat je bijvoorbeeld regulier een backup proces hebt draaien die naar al deze schijven verwijst. Die zal zonder deze actief te mounten dus ook geen backup maken. Het vreemde is dat dit in distributies als Ubuntu, Kubuntu, KDE en Budgie, allemaal direct goed werkt.

Maar niet getreurd, want er is een relatief eenvoudige oplossing voorhanden, waarbij we slechts eenmalig wat instellingen (niet schrikken, gewoon via de grafische user interface) door moeten voeren. Voer hiervoor de volgende stappen in Linux Mint uit:

1) Ga via het Mint menu via accessoires naar Disks.

2) In het Disks scherm selecteer je aan de linkerzijde de bewuste schijf die normaliter steeds handmatig gemount moet worden.

3) Kies in het rechterdeel de juiste partitie en druk vervolgens op het radar icoontje (additional partition options).

4) Kies de optie Edit mount options…

Het vreemde is nu dat waarschijnlijk de optie Mount at startup al geselecteerd is, terwijl dit tch echt niet goed werkt.

5) Deselecteer de optie Automatic mount options.


6) Indien Mount at startup al was geselecteerd, dan laat je dit gewoon zo staan. Indien deze nog niet geselecteerd was, doe dit dan alsnog.
7) Selecteer Show in user interface.
8) Kies in Identify as voor LABEL=[naam van jouw schijf]

9) Klik op OK en verlaat vervolgens de Disks applicatie.

Indien je meerdere schijven of partities hebt met dit probleem herhaal je bovenstaande stappen.

10) Herstart nu vervolgens je computer.

Je zal nu zien dat alle schijven nu wel automatisch gemount zijn.

Succes!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *